DIY draaginsert


Als je kind te groot wordt om 'm in je jas te dragen, dan wordt het tijd voor een draagjas. Maar ja, niet alle portemonnees staan dat toe en -eerlijk is eerlijk- het moet je smaak maar zijn.


Gelukkig kun je met weinig middelen en vaardigheden een 'insert' maken. Of tussenstuk, voor de taalpuristen. Hieronder een handleiding.

1. Ga naar de markt/fourniturenwinkel met de jas waarvoor je een insert wilt maken en koop een passende rits. Probeer 'm wel even uit. De rits moet net zo lang zijn als van je jas.
2. Koop een bijpassend stuk fleece van een halve meter. Als je rits langer is dan 70 cm, koop je een meter.
Het voordeel van fleece is dat het niet rafelt en dat naait heel makkelijk.

Knip
- twee stroken van 5 cm x de lengte van je rits (+ wat naadtoeslag)
- het middenstuk:

 • Knoop je kindje in de draagdoek, doe je jas aan en meet hoeveel stof je nodig hebt op het breedste punt.
 • Meet ook 'in de hoogte', dus de afstand vanaf je kraag tot het breedste punt.
 • De onderkant van het middenstuk is ca. 8 cm en de bovenkant ca. 18 cm. 
 • EDIT: Het middenstuk aan de onderkant mag best nog een stuks smaller zijn, 4 cm bijvoorbeeld. Het bleek toch nog wat te wijd te zijn.
 • Het middenstuk mag best wat langer zijn, dan kun je het plooien. Dit hoeft niet.

LET OP: Ik heb alle fleece dubbel genomen. Aan de rechterkant van de (-excuses- belabberde) foto zit de stofvouw.Zet de ritsen aan de stroken. Het is fleece, dus dat kan zonder ingewikkelde fratsen. Bij de korte zijde vouw je de stof naar binnen en naai je dat ook nog vast. (Bij de onderste goed te zien)


Naai de onderkant van het middenstuk dicht:


Zet de strook met de rits aan de juiste (!!) zijde vast. Je kunt het middenstuk op het breedste punt wat laten plooien.
 

Zet de andere strook ook vast en je bent klaar:15 opmerkingen:

 1. Supertof! Nu een tip voor rugdragers :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kim,

   Voor rugdragers: http://metzonderhanden.weebly.com/draagjas-of-inzetstuk.html

   Verwijderen
  2. Ook de draaginsert gemaakt.
   Fijn patroon!
   Ik heb zelf een rits in mijn jas waar geen andere rits op te vinden was (die aan het tussenstuk bevestigd moest worden), dus ik heb 2 ritsen gekocht, waarvan ik 1 rits over mijn andere rits heb bevestigd. Zo kan ik nu toch de insert gebruiken en als het buikdragen over een tijd over is, de rits eraf halen. Zo heb ik niet een hele rits moeten vervangen. Makkelijke oplossing dacht ik zo :-)

   Verwijderen
  3. Super! Mijn moeder heeft het gemaakt voor mij, helemaal blij mee. Groetjes, Danielle.

   Verwijderen
 2. Ik heb een fleecejas gekocht om ook dit patroon te maken, alleen kan ik er met geen mogelijkheid een rits bij vinden!!!
  Ik vind de tip van Stella hierboven dan ook wel erg handig, misschien ga ik dat ook wel doen als ik echt geen rits bij mijn jas kan vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb een mooie mantel via marktplaats gekocht en er een draagjas van gemaakt. het patroon heb ik wel iets aangepast.(drukknoopjes tussen de stukken die je in de achterkant van de jas zet en voor een mutsje) je kan de jas daardoor weer "terug klikken naar orginele vorm en het ook aan de grote van je kindje aanpassen.Daardoor is het geschikt voor baby en peuter en dit alles voor onder 20 euro! patroon was erg makkelijk, stonden zeer goede tips in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, kan je het gedeelte van de knoopjes iets uitgebreider uitleggen of laten zien op een foto?
   Ik begrijp het namelijk niet goed.
   Dank je.

   Verwijderen
 4. En bestaat er ook patroon voor de rugdragers? Ik krijg deze week een manduca draagzak binnen en vroeg me af hoe ik mijn kindje dan warm kan houden als het heel koud is. Iemand tips?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor dit patroon! Ook hier heeft de mama net een tussenstuk gemaakt! Mijn kleine meid en ikzelf zijn er héél tevreden mee en kijken uit naar een droog momentje om te gaan wandelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedantkt voor je tutorial! M'n naaimachine had het zwaar met de dikke laag fleece, maar het is gelukt! Een verslagje met foto's staat op m'n blog :) (knutseltante.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh, dit is toch een handig ideetje Erg handig gemaakt. Blijft het stof wel sterk genoeg?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ziet er allemaal heel luik uit hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Echt super!!! Ontzettend bedankt voor je uitleg! Ik heb gister de laaste hand gelegd aan mijn insert. Wel heb ik ruimer stof genomen dan ik nu meette. Ik heb hem met langere stof eerst normaal in elkaar gezet en daarna heb ik hem ruim ingenomen zodat als de kleine (nu 2 maandjes) straks groter is en ik heb meer stof nodig ik hem zo weer uit kan leggen!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Qua kosten. Waar kom je ongeveer op uit??

  BeantwoordenVerwijderen